Selasa, 18 Mac 2014

SUMBER DAN FUNGSI VITAMIN DAN MINERAL

Nutrient
Sumber makanan
Fungsi
Kalium









Zat besi










Zink












Fluorin
Pisang,avocado,jus buah sitrus,tomato dan epal,daging dan ayam-itik,kentang,brokoli.







Hati,daging organ lain,daging dan ayam-itik,kuning telor,bijiran,bijian penuh atau yang diperkayakan,buah kering,jus prun,sayur berdaun hijau tua.





Makanan laut dan daging,bijiran penuh,kekacang,kuning telur.











Air,makanan laut.
Menolong menjaga tekanan osmosis sel dan keseimbangan asid-bes.
Menolong dalam memancarkan impuls saraf dan pengecutan otot.


Bergabung dengan protein untuk membentuk hemoglobin darah yang membawa oksigen ke sel dan tisu.




Juzuk enzim yang terlibat dalam pencernaan menolong menyembuhkan luka.
Menolong memulihkan selera,rasa dan bau jika kehilangan zink berlaku semasa sakit.


Mungkin dapat menolong dalam menjaga struktur,tulang.
VITAMIN LARUT LEMAK

A

















D





E







K






VITAMIN LARUT AIR



C






















Tiamina(B1)














Riboflavin B2
















Niasin











Asid folik










B12




















Hati,buah pinggang,sayur berdaun hijau tua dan kuning,kuning telur,mangga,betik dan lemak susu.














Minyak ikan,lemak susu,hati,cahaya matahari.




Minyak sayur,germa gandum,lemak susu,kuning telur,mentega.





Sayur berdaun hijau,kuning telur,hati,sintesis bakteria.









Buah dan jus sitrus,brokoli,kobis,tomato,jambu batu dan betik.






















Daging,hati,kekacang,bijirin roti yang diperkaya.













Susu dan keju,telur,daging,organ,bijirin dan roti yang diperkaya,bijian penuh.














Ikan,hati,ayam,bijirin,telur,kacang
Susu,kekacang.










Sayur-sayuran berdaun hijau,hati,telur dan daging.









Hati,ginjal dan daging,susu dan hasil tenusu,telur.




Perlu dalam pembentukan rodopsin yang menolong mata untuk melihat dalam keadaan malap.
Menolong memelihara kesihatan sel epitelia.
Menolong menjaga kekukuhan membran mukosa dan kerintangan terhadap jangkitan.




Meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus.



Bertindak sebagai antioksida menjaga kestabilan dan kekuatan membran sel.



Diperlukan untuk sintesis protrombin bagi pembekuan darah yang normal.






Perlu dalam pembentukan kolagen dan memperkuatkan dinding dan pembuluh darah.

Meningkatkan penyerapan zat besi dan kalsium.

Menolong melawan jangkitan dan membantu dalam memulihkan luka.













Menolong dalam penggunaan karbohidrat sebagai sumber tenaga.
Memainkan peranan dalam fungsi dalam sistem saraf.
Menggalakkan selera dan pencernaan normal.




Menolong dalam metabolisme protein,lemak dan karbohidrat.

Membantu untuk kesihatan kulit terutama disekeliling mulut,hidung dan mata.






Membantu dalam mengeluarkan tenaga.
Menjaga kesihatan sistem saraf,kulit dan sistem pencernaan.






Meransang regenerasi sel darah merah dan hemoglobin.
Memainkan peranan dalam sintesis protein.




perlu untuk pembentukan sel darah merah.
Membantu dalam sintesis protein.






                            

Tiada ulasan: