Nutrient
|
Sumber
makanan
|
Fungsi
|
Kalium
Zat besi
Zink
Fluorin
|
Pisang,avocado,jus buah sitrus,tomato dan
epal,daging dan ayam-itik,kentang,brokoli.
Hati,daging organ lain,daging dan ayam-itik,kuning telor,bijiran,bijian penuh atau yang diperkayakan,buah kering,jus prun,sayur berdaun hijau tua.
Makanan laut dan daging,bijiran penuh,kekacang,kuning
telur.
Air,makanan laut.
|
Menolong menjaga tekanan osmosis sel dan
keseimbangan asid-bes.
Menolong dalam memancarkan impuls saraf
dan pengecutan otot.
Bergabung dengan protein untuk membentuk
hemoglobin darah yang membawa oksigen ke sel dan tisu.
Juzuk enzim yang terlibat dalam
pencernaan menolong menyembuhkan luka.
Menolong memulihkan selera,rasa dan bau
jika kehilangan zink berlaku semasa sakit.
Mungkin dapat menolong dalam menjaga
struktur,tulang.
|
VITAMIN LARUT LEMAK
A
D
E
K
VITAMIN LARUT AIR
C
Tiamina(B1)
Riboflavin B2 Niasin Asid folik B12 |
Hati,buah pinggang,sayur berdaun hijau
tua dan kuning,kuning telur,mangga,betik dan lemak susu.
Minyak ikan,lemak susu,hati,cahaya
matahari.
Minyak sayur,germa gandum,lemak
susu,kuning telur,mentega.
Sayur berdaun hijau,kuning
telur,hati,sintesis bakteria.
Buah dan jus sitrus,brokoli,kobis,tomato,jambu batu dan betik. Daging,hati,kekacang,bijirin roti yang diperkaya. Susu dan keju,telur,daging,organ,bijirin dan roti yang diperkaya,bijian penuh.
Ikan,hati,ayam,bijirin,telur,kacang
Susu,kekacang.
Sayur-sayuran berdaun hijau,hati,telur dan daging. Hati,ginjal dan daging,susu dan hasil tenusu,telur. |
Perlu dalam pembentukan rodopsin yang
menolong mata untuk melihat dalam keadaan malap.
Menolong memelihara kesihatan sel
epitelia.
Menolong menjaga kekukuhan membran mukosa
dan kerintangan terhadap jangkitan.
Meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus.
Bertindak sebagai antioksida menjaga
kestabilan dan kekuatan membran sel.
Diperlukan untuk sintesis protrombin bagi pembekuan darah yang normal. Perlu dalam pembentukan kolagen dan memperkuatkan dinding dan pembuluh darah.
Meningkatkan penyerapan zat besi dan
kalsium.
Menolong melawan jangkitan dan membantu
dalam memulihkan luka.
Menolong dalam penggunaan karbohidrat sebagai sumber tenaga.
Memainkan peranan dalam fungsi dalam sistem saraf.
Menggalakkan selera dan pencernaan normal.
Menolong dalam metabolisme protein,lemak dan karbohidrat.
Membantu untuk kesihatan kulit terutama disekeliling mulut,hidung dan mata.
Membantu dalam mengeluarkan tenaga.
Menjaga kesihatan sistem saraf,kulit dan sistem pencernaan.
Meransang regenerasi sel darah merah dan hemoglobin.
Memainkan peranan dalam sintesis protein.
perlu untuk pembentukan sel darah merah. Membantu dalam sintesis protein. |
Selasa, 18 Mac 2014
SUMBER DAN FUNGSI VITAMIN DAN MINERAL
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan